sâmbătă, 28 august 2010

Radu Naum: "Barbarul bun se adaptează"

Radu Naum, moderatorul emisiunii ,,Premium Liga" de la GSP TV, a încheiat cea de-a treia zi a JSS prin workshop-ul ,,Invaziile barbare în media sportivă". Pornind de la ideea că ,,poveștile noi sunt cele mai bune", jurnalistul și-a construit discursul  sub forma unei metafore, după o poveste inspirată  din cartea ,,Barbarii" scrisă de Alessandro Baricco. Pentru obținerea interactivității, Radu Naum a explicat această metaforă prin aducerea unor obiecte care erau termeni comparanți în poveste: o sticlă de vin, o minge și o carte.  Radu Naum a dorit să sublinieze prin intermediul acestei metafore că fiecare poate fi un barbar într-o lume civilizată și un civilizat într-o lume barbară.

Trecerea la media sportivă actuală s-a realizat prin identificarea celor mai importanți reprezentanți ai civilizației, respectiv ai barbarismului: ,,Esența civilizației în presa sportivă este Ovidiu Ioanițoaia pentru că practică un jurnalism sportiv pur. Esența barbarismului poate fi considerat Cătălin Tolontan. Nu în sens negativ. Mă refer aici că el scrie și despre politică sau emoția din fotbal". A urmat apoi o sesiune de întrebări din partea studenților cu privire la tema trainingului și la situația actuală a presei sportive. 

Ideea finală a workshop-ului a fost că ,,sportul, cum este prezentat astăzi de media, a intrat în lumea barbară, dar nu în sens rău", iar Radu Naum ne-a sfătuit printr-un extras din opera aceluiași autor italian: ,,adecvați-vă la lumea în care trăiți". Trainingul s-a încheiat cu vizionarea filmului ,,Invaziile barbare" , o aprofundare și o completare a celor spuse pînă atunci, și o discuție ,,off the record" cu privire la viitorul presei sportive din România.

3 comentarii:

  1. Radu Naum este un bun jurnalist bun , dar ma surprinde implicarea lui proiecte de genul asta.
    Insa exemplu cu Ovidiu Ioanitoia , ziaristul bun e deplasata cu adevarat . Ioanitoaia ca formator de opinie si de gazete a dus presa sportiva in situatia aceasta de barbarie .

    RăspundețiȘtergere
  2. @Leonard, Radu Naum si-a argumentat aceasta afirmatie inainte sa o zica prin faptul ca fiecare poate fi un "barbar" (in sensul bun al cuvantului, adica prin aducerea de elemente benefice presei) si in acelasi timp poate fi si un "civilizat".
    Adica se poate sa fii un barbar si sa fii benefic presei, si se poate sa fii un civilizat si sa aduci presei si lucruri "barbare".

    Dupa afirmatia facuta, in opinia dansului Ovidiu Ioanitoaia este un astfel de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Leonard: Motivul pentru care Ovidiu Ioanitoaia a fost carcaterizat ca ,,civilizat" e pentru ca analizeaza o competitie strict sportiv. Acum ca o face corect sau nu, judeca fiecare cum crede. Trebuie doar sa faci diferenta daca in textele sportive patrund unele digresiuni(vezi articole in care sunt puse in discutie anumite stari sufletesti: ,,Claudiu Nicculescu in lacrimi dupa meciu Ucluj-Dinamo)

    PS: Nu sunt dinamovist!!!!

    RăspundețiȘtergere