Istoric

“Journalism Summer School 2007” Costineşti
Ediţia I 22-28 august

Al treilea proiect al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi a fost organizat la Costineşti, împreună cu Asociaţia Studenţilor la Jurnalism din România (ASJR) cu sediul în Cluj-Napoca şi Societatea Jurnaliştilor Profesionişti (SJP) din România.

Evenimentul a constat în organizarea unei şcoli de vară la care au luat parte 25 de studenţi de la Jurnalism din Iaşi şi Cluj. Timp de şapte zile, tinerii au participat la seminarii, ateliere şi activităţi practice susţinute de jurnalişti din mass-media românească.

La "Plaja lui Măruţă"
Lansarea oficială a evenimentului a avut loc miercuri, 22 august în cadrul emisiunii “Plaja lui Măruţă”, transmisă în direct pe TVR 2. Timp de trei zile, studenţii au avut ocazia de a vedea cum se realizează o emisiune de divertisment în direct. Cele patru grupe formate au avut acces în carul de emisie, la camerele de filmat, la sunet şi pe platou. Atelierul tv s-a finalizat printr-un reportaj realizat în întregime de către studenţii participanţi, reportaj ce a fost difuzat pe TVR 2 în ultima zi a şcolii de vară.

Toader Păun
Primul seminar din cadrul “Journalism Summer School 2007” a fost susţinut de Toader Păun, realizator de programe la Europa FM. El a răspuns celor mai frecvente “10 întrebări despre radio”.

Tudor Muşat
Următoarele două zile au fost dedicate agenţiei de presă. Adrian Dascălu, consultant media independent, cel care a pus bazele agenţiei de presă “Reuteurs” în România, a susţinut seminarii despre ştirea de agenţie. Studenţii au fost împărţiţi în două agenţii de presă concurente şi au simulat toate etapele producerii unei ştiri de agenţie în cazul prăbuşirii unui avion. Împreună cu Tudor Muşat, directorul Radio Total, studenţii au parcurs etapele realizării unui post de radio de nişă - newsradio.

Liviu Tofan
Liviu Tofan, managerul "Societăţii Jurnaliştilor Profesionişti", a povestit studenţilor ce a însemnat Radio "Europa Liberă" pentru România şi pentru presa românească. De asemenea, el a sfătuit viitorii jurnalişti să îşi dobândească o bună cunoaştere a istoriei ţării pentru că "nu poţi să inţelegi prezentul dacă nu ştii din ce se trage".

Mihai Sturzu
Mihai Sturzu, moderatorul matinalelor de pe Antena 2, şi membrul formaţiei HI-Q a vorbit studenţilor despre rolul jurnalistului de a reprezenta interesul publicului. Pentru aceasta, Sturzu a recomandat viitorilor jurnalişti să îşi găsească propria identitate şi conştiinţă: "Jurnalistul nu este un angajat, este angajatul propriei conştiinţe", a concluzionat acesta.

Alin Buzărin şi Cristian Geambaşu
Alin Buzărin şi Cristian Geambaşu de la “Gazeta Sporturilor” au stat de vorbă cu viitorii jurnalişti despre presa sportivă din România. Cei doi au făcut o comparaţie între presa generalistă şi cea sportivă şi au vorbit despre ce face presa sportivă să fie mereu palpitantă. De asemenea, şi-au lansat cele două cărţi apărute la editura Polirom: Alin Buzărin - "Raport de cornere" şi Cristian Geambaşu - "Dincolo de scor".

Partenerii media ai evenimentului au fost: Gazeta Sporturilor, Plaja lui Măruţă, Monitorul de Cluj, Radio UBB si Radio Still Network.

Ediţia întâi a şcolii de vară a facut posibil schimbul de experienţă între studenţii de la Jurnalism din două centre universitare, acoperind toate canalele media (presă scrisa, radio, televiziune, agenţie de presă).