sâmbătă, 28 august 2010

Freelancer sau jurnalist angajat?

Sanda Nicola, freelancer, și Liviu Iolu, senior editor Evenimentul Zilei, au deschis cea de a treia zi din cadrul Journalism Summer School. Membrii ASJ au participat la o discuție pe tema ˝Jurnalistul freelancer vs. Jurnalistul angajat˝ în care le-au fost prezentate avantajele și dezavantajele meseriei privite din cele două perspective.

A fi sau a nu fi pe cont propriu, asta e întrebarea

 În timp ce argumentele în favoarea opțiunii ˝freelancer˝­ sporeau în număr, Sanda Nicola le-a expus tinerilor jurnaliști cîteva dintre experiențele personale care au determinat-o să opteze pentru această variantă.
˝Profesia de jurnalist pe cont propriu este o opțiune demnă de a fi luată în calcul˝  a declarat jurnalista.

De cealaltă parte a baricadei, Liviu Iolu a venit cu o suită de raționamente pentru care un tînăr jurnalist ar putea alege să se angajeze în cadrul unui trust. Cum ac­easta opțiune prezintă și dezavantaje, senior editorul a ținut să precizeze că, pe lîngă constrîngerile de ordin editorial care apar, ˝un jurnalist care este angajat într-o redacție poate ajunge la blazare˝.

Cei doi jurnaliști au adus în discuție și subiectul legat de compromisurile pe care un jurnalist le poate face. Ei au precizat că acestea nu sunt un aspect obligatoriu al meseriei, ba mai mult, dacă sunt exagerate, pot avea efecte negative nu doar asupra jurnalistului în speță.
  „Disponibilitatea prea multor jurnaliști la compromis conferă prea multă putere ˝mogulilor˝ a declarat Sanda Nicola. ˝Pentru că jurnaliștii s-au preocupat să facă divertisment, politicienii au ajuns să își facă de cap.˝ a completat Liviu Iolu.   
 
În încheierea trainingului, jurnaliștii au făcut un apel la studenți spre a își reconsidera opțiunea de a lucra în media dacă își imaginează ˝meseria de jurnalist este ca oricare alta˝, adăugînd că această profesie implică o mare doză de responsabilitate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu