vineri, 27 august 2010

Petrișor Obae la Costinești - "A fi jurnalist e o stare de spirit"

Journalism Summer School (JSS) a fost lansată oficial miercuri, 25 august la Costinești. Studenții ieșeni, membri ai Asociației Studenților Jurnaliști, și-au lansat proiectul printr-o conferință de presă ce a avut loc în aceeași zi în sala de conferințe a vilelor Corsa. JSS reprezintă o serie de traininguri și team-buildinguri ce vor avea loc pe parcursul unei săptămâni care se va finializa cu un produs mediatic. Dintre traineri amintim pe Petrișor Obae care va deschide seria de cursuri jurnalistice estivale.

Petrișor Obae, editor www.paginademedia.ro, a susținut ieri, 26 august, un training cu tema Mărirea și decăderea presei din România. De la a patra putere, la joaca de-a puterea. Pornind de la credibilitatea site-ului al cărui editor este, jurnalistul a făcut o prezentare detaliată a presei românești care a pornit de la un istoric al presei și a continuat cu exemple actuale.

Urmărind evoluția mass mediei românești din 1990 până la trustizare, Petrișor Obae a făcut următoarea observație –
Nu mai avem presă pentru public ci presă pentru direcția patronului sau presă pentru publicitate.
Jurnalistul a vorbit studenților de epoca Năstase, dar și de presiunea economică și autocenzură.

Trainingul s-a încheiat cu întrebările studenților, cu o sesiune de poze și cu o discuție prelungită referitoare la tabloidizare și la pornografia excesivă și agresivă a ziarelor de acest tip din România. Întrebat de viitorul presei, Obae a răspuns scurt: dacă va mai exista un viitor.

E o meserie care te consumă și care cere o grămadă de sacrificii. Se află în topul meseriilor cu cele mai mari rate de divorț, alături de polițiști și chirurgi, a mai declarat Petrișor Obae.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu