Jurnalişti

Sanda Nicola

  • Născută pe 6 februarie 1978, la Deva.

A debutat la 17 ani în televiziune la postul local 3TV Deva.

A fost corespondent al ştirilor  PRO TV Deva între 1996-1998.

La 20 de ani a absolvit cursurile Şcolii BBC (1997), a venit în Bucureşti  când s-a deschis televiziunea “Prima” şi a câştigat un concurs de prezentatori.

A lucrat timp de un an la agenţia Idee Communication, şi  a revenit în domeniul ştirilor la Antena  1 (2001-2004) şi la Realitatea TV (2004-2006).

În 2006  a urmat un curs de geopolitică la Istanbul şi un curs de management media la Glasgow. Tot în 2006, a intrat  în echipa TVR, unde s-a ocupat  de proiecte pe zona corespondenţelor speciale.

În 2007 a ales să devină freelancer, în acest sens deschizându-şi o firmă, Play Media, în cadrul căreia desfăşoară activităţi de producţie media, training tv, comunicare şi PR.

Sanda Nicola a urmat şi London Academy of Media, fiind şi profesor la mai multe şcoli de jurnalism din România, în care preda tehnici de vorbire în faţa camerei de luat vederi.

În 2009 a avut la Kanal D o emisiune electorală, în care a intervievat toţi candidaţii  la Preşedinţia  României.

Ca jurnalist independent, Sanda Nicola oferă corespondenţe din estul Europei reţelei de ştiri France 24, colaborează cu Al Jazeera, Channel 4 şi are o rubrică de dialog pe Cotidianul.ro.

Recent, Sanda Nicola a absolvit şi Facultatea de Ştiinţe Sociale de la Open University-Marea Britanie şi continuă să facă un master în Ştiinţe politice.

Liviu Iolu

  • S-a născut în 1981, la Dorohoi.

A terminat Jurnalismul la Universitatea din Iaşi şi s-a specializat în reportaj la Lille şi Bruxelles.

Şi-a început experienţa profesională din anii facultăţii, fiind timp de 4 ani redactor-şef al Opiniei Studenţeşti. Tot la Iaşi a intrat şi în lumea televiziunii, activând timp de 2 ani  la TVR Iaşi ca redactor.

Între anii 2002 şi 2003 a primit numeroase distincţii:

Marele Premiu la Concursul Naţional de Jurnalism Civic pentru Profesionişti organizat de Worldvision.

Premiul pentru expresivitate jurnalistică la Gala Premiilor Clubului Român de Presa.

A câştigat Marele Premiu la concursul Tânărul Jurnalist al Anului, organizat de Freedom House şi Romanian Publishing Group.

Dupa terminarea facultăţii (2004) a plecat în Bucureşti, unde a fost pe rând redactor, şef de secţie, reporter special şi Senior Editor la Evenimentul Zilei. De asemenea, a colaborat cu Dilema Veche.

În 2005, a fost nominalizat la Gala Premiilor Clubului Român de Presă, secţiunea Reportaj de presă scrisă.

A primit Premiul pentru Reportaj de presă scrisă la Gala Premiilor Clubului Român de Presă, în 2006.

În 2008, a fost distins cu Marele Premiu pentru Presă Scrisă de la Clubul Român de Presă.

Toader Păun

  • S-a născut în 1985.

Toader Păun este în echipa Europa FM din mai 2005, timp în care a încercat mai multe programe. Acum s-a oprit la "O dimineaţă de milioane".
"Culmea este că mă simt foarte bine în acest program deşi nu-mi place să mă trezesc dimineaţa şi înainte de a începe matinalul spuneam mereu că este emisiunea pe care nu o voi putea face niciodată. Acum am învăţat să nu mai spun niciodată <<niciodată>>!"
Mai întâi a trecut pe "la stat" dupa care a ţintit "particularii."
"Am avut foarte mult noroc şi o şansă de care am profitat când a fost momentul. Deşi mă jucam de-a radioul, eram foarte implicat în ONG-uri şi organizări de evenimente şi acolo îmi vedeam viitorul. Un concurs de prezentator pe care l-am câştigat la radioul public mi-a schimbat viaţa. Se întâmpla când aveam 17 ani."
Pe lângă emisiunea de la Europa FM, Toader Păun se ocupă şi de imaginea postului pe Internet, fiind mereu mândru când aude pe undeva "europafm.ro".
"L-am luat drept copilul meu, am datoria să-l cresc, să-l educ şi să-l fac cel mai tare site al unui post de radio din România".

Mihai Tatulici

  • S-a născut pe 3 Iulie 1948, la Rădăuţi.

A debutat în presă ca elev în 1966, la un ziar din judeţul Suceava.

În '68 scria la revista Universităţii Al. Ioan Cuza, Alma Mater, unde a ajuns redactor sef.

În '71, după terminarea facultăţii, este introdus de Nicolae Stoian la Viaţa Studenţească la secţiunea „Reportaj”.

Ajunge secretar general de redacţie în `79, dar este dat afară pentru că se afla la al treilea divorţ şi nu avea o viaţă morală exemplară. Pentru puţin timp scrie scenarii pentru studiourile Sahia, scrie cărţi şi colaborează la Radio.

În `80 ajunge realizator la TVR, unde lucrează fără întrerupere până în `89.

Primul sau succes a fost „Veniţi cu noi pe programul doi”, la care a înregistrat rating de 46 %. Tatulici pune bazele postului Tele 7 ABC de unde în `95 demisioneaza pentru a se muta la Pro TV.

În `96 fondeaza Clubul Român de Presă. În acest moment este director de programe la Realitatea TV.

Are câteva companii lansate în domeniul media. Astfel, la revista Privirea deţine majoritatea împreună cu soţia lui. La fel şi în cazul firmei de producţie cinematografică N & T Trading.  A investit bani şi într-o firmă de comerţ cu produse zaharoase (MCM Network) şi o asociere cu trustul PRO în firma Mediafest.

Lucrări Publicate:
Ceaţa şi obişnuinţa (Ed. Albatros, 1973) - roman
Salvatorul (Ed. Albatros, 1980) - roman
Ceainicul de argint (Ed. Eminescu, 1987)
Revoluţia română în direct (1990) - coordonator (carte documentară despre revoluţia română din 1989)
Vin rîmele (Ed. Tinerama, 1993) - nuvele

Florin Ghioca

  • S-a născut pe 11 noiembrie 1978, la Bucureşti.

După ce a încercat toate formele de presă, de la print la televiziune şi de la online la radio, Florin Ghioca s-a oprit tot la “prima iubire”: presa scrisă. A început în urmă cu 17 ani, cînd încă nu avea “vîrsta buletinului”, la o revistă pentru copii. Au urmat alte publicaţii, apoi o facultate de Teatrologie la Cluj şi într-un final întoarcerea la Bucureşti, unde a trecut de la Naţional la Cotidianul şi apoi în trustul Ringier, unde a lucrat pentru Evenimentul zilei ca editorialist şi fotoreporter.

Printre publicaţiile care au avut de-a lungul timpului semnătura sa pe hîrtie se mai numără: Jurnalul Naţional, Academia Caţavencu, Adevărul de Cluj, Libertatea ş.a.

A publicat fotografii în majoritatea ziarelor şi revistelor din ţară, dar şi în cîteva publicaţii din străinătate (SUA, Grecia, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Afganistan).


A fost corespondent de presă în Statele Unite ale Americii, de unde a transmis corespondenţe pentru Cotidianul, Jurnalul Naţional, Naţional FM, Naţional TV şi MediafaxFoto. A fost ziarist acreditat la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York.


Este corespondent al celei mai mari agenţii foto din Franţa, "Hachette Photos Presse", precum şi al Agenţiei Foto “Gamma”. 


În mai şi septembrie 2007, la invitaţia ISAF (International Security Assistance Force) şi NATO, a participat la două media trip-uri în Afganistan, unde a realizat mai multe materiale, publicate în “Cotidianul” sau difuzate la Realitatea TV. În 2008, la invitaţia MApN, a mers în Afganistan pentru a pregăti documentaţia cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucureşti. 


În iarna lui 2008 a organizat o campanie umanitară unică în lume, pentru copiii din Afganistan, cărora le-a dus haine, alimente şi jucării. A fost pentru prima dată cînd jurnaliştii corespondenţi de război s-au întors cu ajutoare în locurile de unde transmit.


Este autorul expozitiei foto “Copiii Războiului” - Afganistan, care a fost vernisată pînă acum la Bucureşti (Casa ONU), Cluj Napoca, Suceava, Constanţa. Urmează şi alte vernisaje în ţară şi în străinătate (Iaşi, Sibiu, Vama Veche, Timişoara, Londra, Madrid).


Are 31 de ani, este necăsătorit, iar urmatoarea destinaţie pe lista călătoriilor sale este Kenya, la mijlocul lunii septembrie, unde va realiza fotografii la invitaţia National Geographic Channel. 


În toamna acestui an va organiza la Bucureşti cea de-a 8-a editie a “Cupei Presei la Cîntat”!

Petrişor Obae

  • S-a născut pe 12 iulie 1975.

A terminat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Ulterior, a urmat un master în "Managementul instituţiei mass-media", tot la FJSC, facultate din cadrul Universităţii din Bucureşti. Pe lângă studiile universitare, a făcut un curs de Fotografie (Paul Agarici) şi unul de Tehnici de interviu (Claudiu Istodor) la Centrul pentru Jurnalism Independent.

A debutat în clasa a zecea, în "Tineretul liber", cu două caricaturi.

A fost reporter politic pentru "Radio Delta", în 1994; iar în 1997 a ajuns la "Radio România Actualităţi". 

Din 1999 lucrează fără întrerupere în presa. A început ca reporter al secţiei "Life" la agenţia de ştiri "Mediafax" şi ca redactor al newsletterului specializat "Media & Advertising Club".

Dupa trei ani a început sa scrie la revista "AdMaker", iar din 2003 până în 2006 la revista "Capital". Munca în aceasta redacţie i-a adus în 2005 premiul "Tânărul jurnalist al anului", secţiunea "Media", pentru un interviu cu şeful Radiodifuziunii de atunci, Dragoş Seuleanu.

Ultima experienţă în presa scrisă a fost cea de la "Evenimentul zilei", între 2006 şi 2008. Aici a ocupat funcţia de director al departamentului "Media".

Din octombrie 2008 este editor la www.paginademedia.ro.

"După agenţie de ştiri, săptămânal, cotidian şi radio, m-am decis să încerc Internetul, un mediu care asigură o independenţă confortabilă faţă de interesele marilor trusturi."

Paginademedia.ro a fost nominalizată la Premiile de excelenţă IAA (International Advertising Association) şi a primit titlul de cel mai bun site de media şi comunicare la Roblogfest 2009.


Laurenţiu Mihu

A absolvit Filosofia. Primii 3 ani i-a făcut la Facultatea de Istorie-Filosofie de la Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. Anul 4 l-a urmat la Universitatea Paris 12, unde a şi absolvit, cu un  Maitrise.

A continuat cu un masterat în filosofie franceză la UBB. În prezent este doctorand, tot în filosofie, la UBB.


De 5 ani este ziarist (din 2005 până în 2008 la Evenimentul zilei, iar din 2008 până în prezent la România Liberă.

Din martie 2008 până în octombrie 2008 a condus departamentul de Investigaţii de la EVZ.

Din octombrie 2008 până în martie 2010 a coordonat departamentul de Reporteri speciali de la RL. 


Din martie a.c. este redactor-sef adjunct la RL.



Radu Naum
  • S-a născut pe 7 octombrie 1967.
A absolvit Facultatea de Utilaj Tehnologic din cadrul Institutului de Construcţii şi a intrat în presă în 1991, la “Sportul Românesc".


Doi ani mai tîrziu, a plecat în TVR ca prezentator al ştirilor, comentator şi şef al departamentului sport al postului public de televiziune.


A colaborat şi colaborează în continuare cu echipa care a realizat “Prosport” şi “Gazeta Sporturilor”.


În perioada iulie 2008-septembrie 2009 a fost directorul general al diviziei sport de la Antena 1, Antena 3 şi GSP TV.


Prezintă emisiunea "Premium liga" de la GSP TV.